Skip to main content

Zij pakte de boodschappen uit haar auto. Twee volle, zware, boodschappentassen kwamen uit haar nieuwe BMW en met het gewicht aan haar armen keek ze op. Ze zag twee al wat oudere buurtgenoten met rugzakken weglopen. Ze bevroor en voelde een kleine steek van jaloezie. In haar fantasie waren ze op weg naar bus, trein en verre landen. Alles in twee kleine rugzakken en ze ervoer daarin vrijheid en het los staan van veel ‘vaste lasten’.

Wat als..
Wat als er even geen zorg voor kinderen, huis, auto, boodschappen, werk, eigen zaak of tuin was? Ze dacht aan haar eigen zomerplannen en wat ze dacht dat er allemaal mee moest. Ze kreeg de gedachte dat vrijheid en geluk eerder zat in minder dan in meer en ze vroeg zich af in welke positie in het leven ze nu was beland. Ze zag het voorbeeld dat ze gaf aan haar kinderen, altijd werken, geld verdienen, net te vaak een te kort lontje. Het huishouden was een bedrijf, het werk routine. De verschillende levensfases kwamen in haar gedachten langs en ze overzag in een fractie van een seconde haar levenspad, zag de richtingen die ze was uitgegaan, de consequentie van iedere keuze, wat ze zelf koos, wat vanzelfsprekend leek en wat voor haar gekozen was. Allemaal kleine momenten die haar hadden gebracht naar dit moment op de plek waar ze nu stond met het gewicht van een paar dagen eten, drinken en snoepen in haar handen.

Emoties
“Hier sta ik nu”, dacht ze. En de tranen schoten haar in de ogen. Ze voelde zich leeg en verloren. Wat ben ik nu geworden, vroeg ze zich af. Ze kon de goede kanten van haar leven even niet zien. Wat was ooit echt belangrijk en wat was daar nu van over? Draaide het om geld, aanzien of erkenning (en van wie dan)? Wat was haar bijdrage of betekenis?

Ze realiseerde zich dat die twee met die rugzak rijk genoeg waren om dit te doen: het is makkelijk met niets op pad te gaan als er een creditcard in je zak zit of als er een huis en een auto zijn om naar terug te gaan. En het genieten van reizen zonder de zorg voor kinderen heeft ook met de levensfase waarin je zit te maken. Maar toch.

Lopen
Ze liep met de tassen haar huis in, zette ze in de keuken en liep gelijk weer naar buiten. Ze begon te lopen, liet al haar taken van die dag los en nam de tijd voor zichzelf. Het was een keerpunt voor haar. Dat ene beeld dat haar tot tranen beroerde riep nieuwe vragen bij haar op. Tijdens het lopen bedacht ze waar ze was gekomen in haar leven, wat goed was en wat ze was kwijtgeraakt in de stroom van het leven. Wat had ze wanneer laten liggen in gedachteloze compromissen, verloren strijd, afwijzingen, mislukkingen of teleurstellingen. Wat was ze gaan geloven over zichzelf? Wat klopte wel en wat eigenlijk niet?

Vol leven
Ik doe niet echt wat ik denk dat belangrijk is, wist ze in een keer zeker. En ze voelde een combinatie van verdriet, angst en actiebereidheid. Durf ik mijn hart, ambities en idealen te volgen zonder de angst om alles wat goed is te verliezen? Kan ik verlies verdragen? Durf ik mijn leven voller van waarde en betekenis te maken? Waar ben ik bang voor? Wie ben ik nu? Welke verantwoordelijkheden heb ik in het leven en welke neem ik nog meer op mij voor anderen, voor het werk of de maatschappij? En waarom doe ik dat? Voor wie doe ik dat?

Toen ze thuiskwam waren de tassen uitgepakt, was er gekookt en zat iedereen aan tafel. “Vanaf nu gaan er dingen anders”, zei ze. “Ik weet nog niet hoe, ik weet nog niet wat, maar het gaat anders. Ik ga dat uitzoeken, ik ga voller leven.”

Een dubbeltje op zijn kant
Haar gezinsleden keken verbijsterd op. De stilte lag als een muntje op zijn kant in de ruimte. Nieuwe vragen kwamen de kamer in, samen met twijfel en onzekerheid. En toen klonk er een eerste, voorzichtige en bevrijdende lach. Er stroomde nieuw geluk in het gezin terwijl het lachen aanzwol. Samen voelden ze de rijkdom van dit moment. Ze stonden op en bewogen naar elkaar toe.

Wil jij ook gaan voor het volle leven en het realiseren van je morele ambitie? Zien en behouden wat goed is, het nemen van je verantwoordelijkheid en groeien in wat er allemaal nog meer mogelijk is? Je niet laten afremmen door de angst om te verliezen of je te laten tegenhouden door de bedreigingen in de wereld?

Neem het volle leven; met geluk en verdriet, pijn en vreugde, de siddering van het contact in het moment. Ga met ambitie je ideeën realiseren. Durf te kiezen!